3 november 2020

‘In eigen hand’ van Linda Jansma

Drie jaar geleden was Nicky Benjamins nog een gewaardeerd lid van het team grootschalige opsporing van de Amsterdamse politie. Maar met haar fysieke uithaal naar commissaris Broese ( ze gaf hem een vuisttoot in zijn gezicht) heeft ze zichzelf buitenspel gezet. Ontslag volgde en nu werkt ze als particulier rechercheur. ‘Overspelige echtgenoten begluren’ zoals een buurtgenoot het noemt.  Nicky is dan ook hoogst verbaasd als oud collega Ferry bij haar aanklopt. Hij is op hetzelfde moment als Nicky vanwege corruptie en schenden van het dienstgeheim het korps uitgeschopt. 

In volle vaart
Ferry’s zoon Max is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Hij is in volle vaart  en zonder te remmen frontaal op een boom gebotst.  Het wordt door de politie als zelfdoding afgedaan. Maar Ferry is er van overtuigd dat het geen ongeluk was. Dat er opzet in het spel was, dat er bewijzen zijn weggemoffeld. Of Nicky er eens naar wil kijken. Nicky gaat op zijn verzoek in maar moet al snel concluderen dat ook zij niets boven water kan krijgen. Zelfs niet als Jack, de rechercheur waarmee ze nog steeds bevriend is, in het dossier gaat neuzen. Geen enkel aanknopingspunt. 

Anoniem
Dat verandert als Nicky anoniem een foto toegeschoven krijgt. Een foto van de dode Max in de verongelukte auto, net nadat het  ongeluk heeft plaats gevonden. Nog voordat de politie er is. Wie heeft die foto gemaakt? En wie is de man die de auto doorzoekt? Hij is duidelijk in beeld. Het zet Nicky op het spoor van een drugsbaron. Maar wat heeft een jongen als Max, twintig jaar oud en met een ongeschreven strafblad met een doorgewinterde misdadiger te maken? En de vrienden van Max, zijn zij er ook bij betrokken?  Nicky weet dat haar tegenstander een nietsontziend persoon is, ze heeft al haar vaardigheden en trucs nodig om deze zaak tot een goed eind te brengen. 

Onbezonnen
‘In eigen hand’ is een spannende thriller, vlot geschreven en met aansprekende karakters: een licht eigengereide hoofdpersoon, nietsontziende misdadigers, corrupte agenten, onbezonnen jongelui en een sfeervol Amsterdam zijn de ideale mix voor deze uitstekende misdaadroman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten