9 augustus 2022

‘Iets te verbergen’ van Elizabeth George

Een nieuwe psychologische detective van George met Thomas Lynley, Barbara Havers en Winston Nkata in de hoofdrol. Toch zijn ze in de eerste honderd bladzijden in geen velden of wegen te bekennen. De roman begint met een uitgebreide introductie van de problematiek die in dit verhaal aan de orde wordt gesteld. Alles draait om de verboden vrouwenbesnijdenis die onder de Nigeriaanse bewoners van Londen nog veelvuldig plaatsvindt. 

Familie Bankole
Het gezin van Tani Bankole. Hij is achttien en heel erg Brits. Doet het goed op school en wil gaan studeren. Maar hij heeft grote zorgen om zijn achtjarige zusje Simisola. Hun ouders willen dat Simi besneden wordt zodat ze puur en rein uitgehuwelijkt kan worden. Hun moeder wil het in een kliniek laten doen, weliswaar illegaal maar wel onder strenge hygiënische controle, hun vader heeft al een snijder ingeschakeld. Hij is voor de ouderwetse rigoureuze aanpak. 

Verborgen agenda
De politie komt op de proppen op het moment dat een rechercheur met hoofdverwondingen in het ziekenhuis is opgenomen. Als ze komt te overlijden en er een autopsie wordt gedaan blijkt ze te zijn vermoord. Iemand heeft haar met een zwaar voorwerp op het hoofd geslagen. Haar privéleven wordt op de kop gezet en ook het dossier waar ze mee bezig was wordt doorgelicht. Lynley en zijn ploeg kunnen er weinig van maken. Wie had er belang bij om haar te doden?  Het blijft lang duister wat haar verborgen agenda was. 

Dubbelleven
Ondertussen blijven we Tani en zijn zusje volgen. Tani doet een schokkende ontdekking wat betreft zijn vader. De afgrijselijk strenge man die zijn leven en dat van zijn moeder en zusje een hel maakt, blijkt een dubbelleven te leiden. Het maakt Tani’s angst en woede nog groter. Hoe kan Tani zijn zusje redden van de gruwelijke verminking die haar te wachten staat? En wat is de connectie tussen hen twee en de vermoorde rechercheur?   

Diepgeworteld
Elizabeth George zet met ‘Iets te verbergen’ een goed uitgewerkte detective neer. Met meer dan zeshonderd pagina’s lijkt het een echte ontspannende dikke pil voor de vakantie. Maar qua thema is er niets luchtigs aan deze roman. Een diepgewortelde traditie die vrouwen voorgoed verminkt en slecht uit te roeien is, is het hoofdthema dat je nog lang bij zal blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten