16 maart 2012

Typisch Nederland: tradities en trends in Nederland

Op 22 maart wordt in Ommen het dialectdictee gehouden, een inmiddels al jaren terugkerende traditie waarbij aan de hand van een verhaal de juiste betekenis van een groot aantal dialectwoorden moet worden aangegeven.  Niet iedereen ziet het dialect als een taal, door velen wordt dialect als iets tweederangs gezien.  In het boek ‘Typisch Nederland: tradities en trends in Nederland’ wordt een dertigtal bladzijden aan taal en dialect gewijd. In een makkelijk leesbare stijl wordt er een korte beschouwing over taal en dialect gegeven: “het dialect is de moedertaal van een dialectspreker en is een volwaardige taal waarin alles kan worden uitgedrukt dat ook in de standaardtaal wordt gezegd. De alledaagse taal is zeker niet simpeler dan de taal die gebruikt wordt in het wetenschappelijk  debat.  Er is inmiddels voldoende poëzie en literatuur in het dialect, tot aan de bijbel aan toe: dominees preken in het dialect, en radio-uitzendingen maken gebruik van regionale talen.  Het is duidelijk dat dialect en andere taalvariëteiten volwaardige talen zijn".  Zo’n statement is duidelijk een hart onder de riem voor de dialectspreker.  

Maar ‘Typisch Nederland’ heeft nog veel meer te bieden: geloof en bijgeloof,  vrije tijd, kantoorcultuur, ambachten, oranjecultuur en Sinterklaas zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Elk thema beslaat een dertigtal bladzijden, beschrijft de ontwikkeling door de eeuwen heen en is rijk geïllustreerd met foto’s, oude prenten en anekdotes. Bij elk onderwerp wordt een markant persoon opgevoerd, zo is dat bij het thema taal en dialect Johan Cruijff met zijn orakeltaal.

Met bijna 500 bladzijden is ‘Typisch Nederland’ een naslagwerk wat betreft de tradities en trends in ons land. Een boek dat prima past bij de populariteit  van  televisieprogramma’s als ‘Ik hou van Holland’, ‘Het Sinterklaasjournaal’ en ‘Koninginnedag’.  Een boek om in de kamer neer te leggen en zo  nu en dan eens in te zien om je te verbazen en te verwonderen over jezelf en je medelanders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten