9 mei 2012

'Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden

Afgelopen maandag werd bekend dat de Libris Literatuurprijs dit jaar gaat naar het boek ‘Tonio’ , geschreven door A.F.Th. van der Heijden.  In het juryrapport wordt gesproken over de intensiteit van het verhaal, de manier waarop de personen ter tonele verschijnen, ieder wordt bij zijn eigen naam genoemd, en de ongeëvenaarde veelstemmigheid.

Van der Heijden schreef het boek naar aanleiding van de tragische dood van zijn zoon Tonio op Eerste Pinksterdag 2010,  Tonio werd het slachtoffer van een verkeersongeluk. De gebeurtenissen volgend op het ongeluk worden minutieus beschreven, de komst van de politie, de gang naar het ziekenhuis, Van der Heijden doet het enige wat hij nog kan op dat moment, beschrijven welke emoties dit alles bij hem en zijn vrouw losmaakt.  Dit alles wordt afgewisseld met de beschrijving van de laatste uren van zijn zoon voor het ongeluk plaats vond. Het boek is het monument van een vader voor zijn verloren zoon.

A.F.Th. van der Heijden is vooral bekend geworden door zijn romancyclus ‘De tandeloze tijd’.  Daarnaast schreef hij eerder al drie requiemromans naar aanleiding van het overlijden van zijn ouders, een jeugdvriend en een jeugdliefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten