13 november 2018

‘Het verhaal van Alice Hart’ van Holly Ringland


Alice Hart komt als negenjarige bij haar grootmoeder June in huis. Een fatale brand in haar ouderlijke huis en de daaraan voorafgaande periode van manipulatie en geweld hebben van Alice een angstig kind gemaakt.  June heeft een grote kwekerij in de binnenlanden van Australië. Het zijn inheemse bloemen die er gekweekt worden, bloemen die een eigen betekenis hebben en zo een taal spreken waar woorden tekort schieten.  De kwekerij is een verzamelplaats voor gekwetste vrouwen, zij werken mee in het bedrijf, ieder heeft haar eigen droevige verhaal.  Samen werken en wonen versterkt hun onderlinge band, Alice past er met haar verdrietige achtergrond wonderwel tussen. 

Natuurpark
Als Alice uitgroeit tot een aantrekkelijke tiener komt de liefde op haar pad.  Alice wordt verliefd, June ziet dat met lede ogen aan, zij voelt dat ze haar kleindochter weer kwijt zal raken en neemt een rigoureuze maatregel.  Alice heeft eerst niets door maar als ze achter de waarheid komt volgt er een enorme aanvaring met haar grootmoeder. Gekrenkt tot op het bot en vervuld van haat om wat  haar grootmoeder haar heeft aangedaan, trekt Alice verder het binnenland in. In een schitterend woestijnnatuurpark in westelijk Australië wordt ze parkwachter.  Warme vriendschappen met collega’s en een nieuwe liefde lijken rust te brengen. Maar het verleden laat zich niet uitwissen, Alice zal haar verdriet en pijn onder ogen moeten zien om de draad weer op te kunnen pakken en zichzelf terug te vinden.

Bloemen
Bloemen, natuur en de verschillende landschappen van Australië spelen een prominente rol in deze bijzonder lezenswaardige debuutroman. De bloemen zijn voor Alice alles, haar redding, haar troost. Ze verzamelt de bloemen, droogt ze, maakt tekeningen. Elk hoofdstuk begint dan ook met de tekening van een bloem, de Latijnse naam, de betekenis en een korte beschrijving. Ze vormen samen met de warme en loyale vriendschappen die Alice ondervindt de rode draad in een zoektocht naar nieuw levensgeluk.

Klik hier voor meer informatie over de locaties in het boek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten