11 augustus 2020

‘Glazen vleugels’ van Katrine Engberg

Het is maandag 9 oktober vroeg in de ochtend als een jonge krantenbezorger in de oudste fontein van Kopenhagen een lijk aantreft. De politie wordt gebeld en rechercheur Jeppe Kørner gaat naar de vindplaats. Al snel is hij erachter dat dit niet de plaats delict is, de vrouw moet elders om het leven zijn gebracht. Ook de identiteit van de vrouw is vrij snel gevonden. Maar dader, motief of aanleiding blijven in het duister. Tot er de volgende ochtend weer een lijk aangetroffen wordt. In een andere fontein, maar wel met dezelfde verwondingen. De connectie tussen de twee slachtoffers lijkt een tehuis voor psychisch zieke jongeren, De Vlinder, waar ze beiden hebben gewerkt.   

Relaties

Jeppe heeft het er moeilijk mee. Zijn vaste partner Anette Werner is met zwangerschapsverlof. Samen vormen ze een prima team, nu staat hij er alleen voor. De druk is groot, Kopenhagen leeft in angst om de moorden en zijn chef zit hem achter de broek. Privé is het ook al niet makkelijk. Hij is weg bij zijn vrouw, woont tijdelijk bij zijn moeder die, als was hij een tiener, zijn komen en gaan controleert. En zijn beginnende relatie met collega Sara kent ook wat struikelblokken. Met slapeloze nachten als gevolg. Niet echt bevorderlijk voor de voortgang van het onderzoek. 

Stiekem

Anette is ondertussen wel klaar met haar zwangerschapsverlof. Haar dochtertje is nu een paar maanden oud en Anette wordt gillend gek van de borstvoeding, de vieze luiers en het slaapgebrek. Haar man kan het allemaal prima aan en is jaloersmakend de rust zelve. Anette mist vooral de spanning van het recherchewerk. Via de politietelefoon, die ze voor haar verlof achterover gedrukt heeft, volgt ze de zaak rond de fonteinmoorden. Stiekem zoekt ze naar informatie en vindt een lead waar nog niemand naar gekeken heeft. Op eigen houtje volgt ze deze aanwijzing en graaft zich in de zaak in, het komt haar duur te staan. 

Vijf dagen

Engberg verdeelt deze superspannende thriller over vijf dagen en werkt met een consistente verhaallijn naar de ontknoping toe. Daarbij ook nog twee andere, kleine zaken, oplossend. De hoofdpersonen zijn mensen van vlees en bloed en ook de kleinere karakters  worden uitstekend uitgewerkt. Dit is het tweede boek over Bureau Kopenhagen, het is prima te lezen zonder de voorkennis van het eerste deel, ‘De krokodilvogel’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten