29 september 2020

‘Het geheim van Belmonte’ van Antonia Riepp

De Italiaans/ Duitse Simona erft na het overlijden van haar  Italiaanse oma Franca het familiehuis in Italië. De Farinahoeve in Belmonte is nu van haar. Aanvankelijk weet ze niet zo goed wat ze er mee aan wil maar aangezien ze haar baan als tuinarchitect is kwijtgeraakt lijkt het Simona een mooie kans zowel Belmonte als haar familie beter te leren kennen. Ze laat haar verloofde achter in Kempten. Op naar het avontuur, op naar Italië. 

Kennismaking
De kennismaking met het huis is verrassend. Hoewel muf en weinig bewoond de laatste jaren ziet Simona toch allerlei voorwerpen die eerst bij haar grootmoeder in Duitsland in huis waren. Wanneer heeft haar oma die allemaal naar Belmonte gebracht? Nog raadselachtiger is de ontmoeting met een oude dame in het plaatselijke café. Zo gauw de vrouw haar ziet vertrekt ze schielijk, overstuur en boos. Simona begrijpt er niets van. 

Spoorloos
Wat is er aan de hand in het dorp? De volgende dag wordt het wat duidelijker, als de oude dame met nog drie andere vrouwen op bezoek komt, haar grootmoeder Franca is bij die familie opgegroeid. De verhalen komen los.  Over vroeger, over haar overgrootmoeder Teresa die op een dag in 1951 spoorloos verdween en waar niemand meer ooit iets van gehoord of gezien heeft.  Over de man van Teresa, over de oorlog, over ouderwetse normen en waarden die op het Italiaanse platteland golden. 

Geheimen
Maar de grootste verrassing zijn de cassettebandjes die Franca ingesproken heeft en die Simona nu anoniem worden bezorgd. Terwijl Simona het dorp steeds beter leert kennen, veel met haar pleegfamilie optrekt en de hoeve weer tot ontwikkeling brengt, krijgt ze door de cassettebandjes inzicht in het leven van haar grootmoeder. Maar het raadsel van  Teresa wordt niet opgelost.  Zal Simona ooit te weten komen wat er met haar gebeurd is? Geeft het dorp in Belmonte zijn geheimen prijs? Of moet Simona genoegen nemen met het feit dat een deel van haar geschiedenis voor altijd in het duister blijft. 

Warmbloedig
Antonia Riepp brengt in deze familiesaga op spannende wijze het verhaal van Simona en haar Italiaanse afkomst. Levendig en warmbloedig, heel prettig om te lezen maar met de nodige spanning. Thrillerschrijver Riepp heeft met deze familiesaga een mooi uitstapje gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten