5 juni 2011

Het Duitse meisje door Chris Bohjalian

Januari 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op haar einde als de achttienjarige Anna, dochter van Pruisische aristocraten samen met haar geliefde, de jonge Schot Callum, vanuit het oosten van het Derde Rijk het westen probeert te bereiken. Callum is als krijgsgevangene vanuit een kamp op de boerderij van Anna’s familie te werk gesteld. Ook de korporaal Manfred, ontsnapt uit een trein op weg naar Auschwitz, voegt zich bij hen. Samen gaan ze op weg richting de Rijn, op zoek naar de Engelse en Amerikaanse linies. Op hun harde tocht komen ze in contact met joodse vluchtelingen en krijgt Anna weet van de verschrikkingen die zich in de kampen hebben afgespeeld. Bijzonder rauw brengt de auteur Chris Bohjalian de dodenmarsen uit de kampen in beeld, met portretten van bewaaksters die in hun ontreddering elke menselijkheid verliezen.
De confrontatie met een verwoest land, materieel en moreel failliet, heeft op de hoofdpersonen een bijna vernietigende uitwerking.

Dagboek

De aanleiding voor dit boek is  het dagboek van de Oost-Pruisische Eva Henatsch dat het tijdvak van 1920 – 1945 beslaat. Deze Eva woonde met haar gezin in het deel van Duitsland dat afwisselend in Duitse en Poolse handen was. In 1945 trekt zij, voor de Russische legers uit, richting het westen, een tocht die zwaar en angstwekkend was. De auteur kreeg in 1998 inzage in het dagboek maar het duurde nog tot 2006 voordat hij er de contouren van een roman in zag. Het resultaat is een niets ontziend boek met een hoopvolle afloop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten