5 juni 2011

Rozen door Leila Meacham

Deze onderhoudende roman verhaalt van een familie op een plantage in het zuiden van de Verenigde Staten.  Het verhaal speelt tussen 1914 en 1985 en omspant drie generaties.  Hoofdpersoon is Mary Tolliver, een verblindende beauty die in de loop der jaren transformeert tot een koude, berekenende plantage-eigenaar.  Haar broer Miles trekt in de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk ten strijde en laat Mary de zorg voor de plantage en hun alcoholistische moeder. Een grote last voor een twintigjarige. 
Bovendien is er de strijd met de rivaliserende familie Warwick die de naastgelegen plantage bezit. De telg uit dit geslacht, Percy, en Mary Tolliver zijn als water en vuur.  Percy dringt erop aan dat Mary met hem trouwt maar Mary houdt koppig vol dat er in haar hart alleen maar plek is voor de plantage. Toch oefenen beiden een niet te stuiten aantrekkingskracht op elkaar uit die niet zonder gevolgen blijft.
Op haar oude dag, terminaal ziek en treurend over de foute beslissingen die zij in haar leven genomen heeft, besluit Mary door middel van haar testament, het tij alsnog te keren en de vloek die op de plantage en haar bewoners rust en hen in koudhartige mensen verandert, ongedaan te maken.

Dit vuistdikke boek , een ware familiesaga in de trant van Barbara Taylor Bradford en Colleen McCullough, is het debuut van de inmiddels al gepensioneerde schrijfster Leila Meacham. Door de verschillende verhaallijnen en het wisselende vertelperspectief boeit het boek van begin tot eind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten