5 juni 2011

De Afghanistan-missie door Andy McNab en Kym Jordan

De ervaren Sergeant David Henley, hij heeft twee keer in Irak gediend, is met het 1e peloton van het R-compagnie gelegerd in de Afghaanse provincie Helmand.  Zijn peloton bestaat voornamelijk uit onervaren militairen die het op moeten nemen tegen een vijand die vaak onzichtbaar is. Met bermbommen en raketbeschietingen worden ze door de Taliban bevochten.  Te midden van de aanslagen, gevechten en hinderlagen moet hij zijn peloton omvormen tot een geoliede vechtmachine.  Maar soms zijn heimwee, angst en zorgen om het thuisfront een grotere vijand dan de Taliban.
Thuis in Engeland wacht zijn hoogzwangere vrouw Jenny op zijn terugkeer.  Net als de andere vrouwen van de uitgezonden militairen, moet ze zich op eigen houtje zien te redden.  Door haar ogen zien we hoe de vrouwen het gemis van hun mannen ervaren. Voortdurend leven ze in angst dat er door een boodschapper van het leger aangebeld zal worden met de gevreesde boodschap dat hun geliefde is gesneuveld. 
Auteur Andy McNab is een voormalig Brits soldaat. Hij was meermalen uitgezonden naar Irak en werd in 1993 wereldberoemd toen hij zijn verslag van de mislukte SAS-missie Bravo Two Zero publiceerde.  Bij deze missie die door McNab werd geleid raakten  de acht leden van een geheime missie op zoek naar Scud raketten achter de vijandelijke linies in grote problemen. Drie teamleden overleefden het niet, vier werden gevangen genomen en één wist na een barre tocht van 320 kilometer Syrië te bereiken. 
Gepokt en gemazeld door de oorlog in Irak geeft McNab er in ‘De Afghanistan-missie’ blijk  van niet alleen oog te hebben voor de gevechtshandelingen maar ook de morele dilemma’s van de oorlog onder ogen te zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten