5 juni 2011

Mijn thuis door Waris Dirie

Waris Dirie, geboren als nomadedochter in Somalië, werd eind jaren tachtig een beroemd fotomodel in Engeland en verwierf uiteindelijk wereldfaam door haar boek ‘Mijn woestijn’ waarin ze verhaalt over haar jeugd, haar besnijdenis, haar vlucht op dertienjarige leeftijd om niet uitgehuwelijkt te worden en haar carrière in het westen. Als VN-ambassadrice vocht ze tegen genitale vrouwenverminking. 
In ‘Mijn thuis’ lijkt Waris Dirie haar plek gevonden te hebben. Ze vestigt zich in Afrika, eerst in Zuid-Afrika en vervolgens in Tanzania. De geboorte van haar tweede zoon Leon doet haar besluiten haar zwervende bestaan definitief op te geven en zich lokaal in Afrika in te gaan zetten voor de economische emancipatie van de Afrikaanse vrouw.  Waris Dirie beschrijft in dit boek haar zoektocht naar deze plek, de discriminatie die ze ondervindt, het moederschap, de politieke en sociale problemen in Afrika en de effectiviteit van ontwikkelingshulp. Ook komen de opnames van haar boek ‘Mijn woestijn’ aan bod.
Het geheel is zeer leesbaar met rake observaties en persoonlijke ontboezemingen.  Een intens persoonlijk verslag over strijdlust, afkomst en moederschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten