9 augustus 2011

Terug naar Vlaanderen door Johanne A. van Archem

Huib Bosschaers groeit op in Twente.  Werkzaam in de Twentse textiel wordt hij in 1934, de crisistijd met veel werkeloosheid, armoede, failliete banken en weinig uitzicht op een beter leven, ontslagen.  Geboren in Vlaanderen is hij toch altijd een beetje een buitenbeentje gebleven.  Zijn moeder is in de Eerste Wereldoorlog met hem naar Nederland gevlucht, zijn vader is gesneuveld op het slagveld. In Twente hertrouwt zijn moeder en krijgt hij nog twee zusjes. De familiebanden met Vlaanderen worden middels brieven onderhouden.

Begin 1934 arriveert een brief met een krantenknipsel over de moord op een hoge oud-militair uit het Belgische leger.  Zijn moeder wordt heel vrolijk van dit bericht en dat roept bij Huib vragen op. Vragen over de zwijgzaamheid van zijn moeder over hun verleden. Hij besluit, nu hij zijn handen vrij heeft, naar Vlaanderen te vertrekken om uit te gaan zoeken wat er met zijn familie is gebeurd tijdens de oorlog van 14-18.

Johanne A. van Archem heeft haar wortels in de gemeente Ommen. Haar voorouders boerden in Archem,  zelf woont ze in een nabijgelegen plaats. ‘Terug naar Vlaanderen’ is haar vijfentwintigste roman.  Haar boeken spelen meestal in de negentiende en twintigste eeuw en zijn zeer goed gedocumenteerd.  De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog is in Nederland, dat in die periode neutraal bleef, niet erg bekend.  Zo kwamen in 1914 meer dan een miljoen vluchtelingen vanuit België naar Nederland, bescherming zoekend tegen het Duitse oorlogsgeweld.  De hoofdpersonen van deze roman behoorden tot die groep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten