9 augustus 2011

Slapende honden door Ruth Rendell

Iedereen heeft wel iets weggestopt in een doosje van zijn ziel. Ook Inspecteur Wexford van de politie in Kingsmarkham.  Altijd was er de broeierige blik van Eric Targo, de man die jaren geleden ervan verdacht werd, een vrouw te hebben gewurgd.  Dat was aan het begin van Wexfords carrière.  Toen vervolgens nog een vrouw gedood werd, werden de verdenkingen groter. Wexford was overtuigd van Targo´s schuld maar bewijs was er niet.  En nu Wexford voor zijn pensioen staat, duikt Eric Targo weer op.  Nog steeds met zijn pedante, zelfverzekerde loopje.  Nog steeds de broeierige blik waar hij Wexford mee beloert en hem op die manier laat weten dat Wexford hem nooit in handen zal krijgen.

Zal Targo opnieuw toeslaan?  De gebeurtenissen uit het verleden lijken een onafwendbaar vervolg in het heden te krijgen.

Tegelijk met zijn laatste zaak als inspecteur, een ontvoerd Indiaas meisje dat uitgehuwelijkt zal worden en vervolgens verdwijnt,  poogt Wexford deze schim uit het verleden op te ruimen.  Hij kijkt terug op zijn loopbaan, overdenkt zijn leven, zelfs zijn verkeringstijd met zijn vrouw die hem, eenmaal getrouwd, altijd terzijde heeft gestaan, komt voorbij.

‘Slapende honden’ is het laatste boek over inspecteur Wexford. Ruth Rendell, schijfster van vele literaire detectives, beëindigt hiermee de serie over deze sympathieke inspecteur wiens zaken ook als televisieserie werden uitgezonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten