15 augustus 2011

Opgejaagd door Lydia Rood

Vandaag is het Dodenherdenking, de dag  dat de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht worden. De laatste jaren worden kinderen en tieners steeds meer betrokken bij de Dodenherdenking.  Vaak wordt een oorlogsmonument geadopteerd door een basisschool en ook op andere manieren wordt er door kinderen bij de Tweede Wereldoorlog stilgestaan.  Zo is er vorig jaar, bij de vijfenzestigste herdenking, de serie ´De vergeten oorlog´ verschenen,  zes boeken over kinderen of jonge mensen die op een bijzondere manier  in de gebeurtenissen van de oorlog verzeild raakten.

´Opgejaagd´ van Lydia Rood is één van de boeken in deze serie. Hoofdpersoon is de jonge tiener Maira die met haar Sinti-familie in Nederland woont als de oorlog uitbreekt. De Duitsers maken, samen met Nederlandse politieagenten, jacht op de Sinti en het onvermijdelijke gebeurt, Maira en haar familie worden opgepakt en naar Kamp Westerbork overgebracht. Als daar de trein klaar staat die de familie naar Auschwitz zal brengen, verbergt Maira zich achter een barak en ziet haar ouders, broertjes en zusjes  met de trein  vertrekken.  Maira vlucht naar het platteland van Drenthe en moet daar uit handen van de Duitsers zien te blijven.  Met dit prachtig geschreven jeugdboek vertelt Lydia Rood meer over de gevolgen van de Duitse bezetting dan een schoolkind ooit uit een geschiedenisboek zal leren. 

Ook de andere boeken uit de serie, ‘Bommen op ons huis’ door Martine Letterie [over het bombardement op Rotterdam en Middelburg],  ‘Werken voor de vijand’ van Arend van Dam [over  een tewerkgestelde Nederlandse jongen die in de oorlogsindustrie in Duitsland moet werken], ‘Oorlog in de klas’ door Theo Engelen [een klas met een NSB-kind in hun midden] en ‘Kamp in de jungle’ door Joyce Pool [een interneringskamp in Suriname waar inwoners van Indonesië door Nederlandse mariniers gevangen gehouden worden] zijn allemaal zeer indrukwekkend.  Het zesde deel van de serie is een verhalenbundel waarin een tiental gebeurtenissen opgenomen zijn die plaats gevonden hebben in de landen waar de Nieuwe Nederlanders vandaan komen. De titel van dit boek is net als van de serie ‘De vergeten oorlog’. 

Ook is er een website met lessuggesties voor het onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten