9 augustus 2011

De noodkreet in de fles door Jussi Adler-Olsen

Een aangespoelde fles met een noodkreet erin. Het lijkt een cliché, een ouderwets gegeven voor een thriller maar in dit boek krijgt het een geheel nieuwe betekenis.  Afdeling Q werkt aan een reeks mysterieuze branden als er een melding van de Schotse collega’s komt dat er een flesje gevonden is met een met bloed geschreven briefje erin.  Het is slecht te lezen maar het is wel duidelijk dat de tekst in het Deens gesteld is.  Werk aan de winkel voor brigadier Mørck en zijn assistenten Assad en Rose.

Al spoedig ontdekken ze dat het briefje in 1996 geschreven moet zijn.  Verder komen ze er achter dat het om verdwenen kinderen gaat die door de ouders nooit als vermist opgegeven zijn.  Er ontrolt zich een complot met een grootschalige kinderontvoering terwijl ook de gewone zaken om een oplossing vragen.  De spanning in het boek is op een ingenieuze wijze opgebouwd. De lezer krijgt het idee zelf in het team mee te draaien. De karakters zijn mensen van vlees en bloed, de dialogen zijn levendig en er is een overvloed van feitelijke details.

De Deen Jusi Adler-Olsen begon zijn schrijverscarrière in Schiedam en is op dit moment een van de meest succesvolle Scandinavische thrillerschrijvers. Hij wordt wel de Deense tegenhanger van Stieg Larsson genoemd.  ‘De noodkreet in de fles’ is het derde deel in de serie Q. Hiervoor verschenen ‘De vrouw in de kooi’ en ‘De fazantenmoordenaars’. In 2010 ontving Adler-Olsen voor deze roman de prijs van de beste Scandinavische misdaadroman. Meer over informatie over de schrijver is te vinden op http://www.jussiadlerolsen.dk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten