6 oktober 2011

Bert en Bart redden de wereld van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

Het is Kinderboekenweek, tien dagen waarin het kinderboek in het middelpunt van de belangstelling staat.  Op de vooravond daarvan is tijdens het Kinderboekenbal de Gouden Griffel  aan Simon van der Geest voor het boek ‘Dissus’ uitgereikt.  Toch is dat niet het boek van de week, dat is het Kinderboekenweekgeschenk ‘Bert en Bart redden de wereld’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Iedereen die in de Kinderboekenweek bij de boekhandel voor minimaal tien euro aan kinderboeken koopt krijgt dit grappige boek cadeau.  

Bert en Bart houden van schietspelletjes. Met een stofzuigerslang en een gootsteenontstopper kunnen ze elke vijand aan. Hun moeder Viola vindt dat echter maar niets, zij houdt meer van lieve dingen, vlinders en zo.  Ze neemt dan ook de schietwapens in beslag en Bert en Bart moeten heel veel lieve dingen doen om ze terug te krijgen.
Ondertussen wordt de aarde bedreigd door de Zurghs van de planeet Zurgh.  Ze landen op het huis van Bert en Bart en kunnen alleen verjaagd worden met een stofzuigerslang en een gootsteenontstopper. Maar ja, die heeft moeder Viola verstopt. De aarde dreigt  dan ook ten onder te gaan.  Gelukkig weten Bert en Bart een oplossing.

Schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer werken al vanaf 2004 samen. Hun eerste prentenboek was ‘Tim op de tegels’.  Er verschenen hierna nog zeven prentenboeken waaronder drie over het komische duo Agent en Boef.  ‘Bert en Bart redden de wereld’ is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of acht.  Het heeft lekker veel tekeningen die het verhaal niet alleen ondersteunen maar ook nog eens een extra dimensie geven.  Met de lieve, maar eigenlijk vileine moeder en de recht voor zijn raap jongens is dit een lekker lees- en kijkboek waar heel veel kinderen een heerlijk leesuurtje aan zullen beleven. Bovendien is het een aanrader voor alle lieve moeders die hun schietgrage zoontjes niet zo goed begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten