1 oktober 2011

Wilts erfenis van Tom Sharpe

Deze week een humoristisch, satirisch boek van de schrijver Tom Sharpe.  Tom Sharpe schreef in 1976 zijn eerste boek over Henry Wilt, een wat sneue mislukte universiteitsdocent die door zijn onhandige gedrag  voortdurend in de problemen komt. In de loop der tijd kwamen er drie opvolgers , ‘Wilts alternatief’, ‘Wilt zit omhoog’ en ‘Wilt is nergens’ en nu is het mogelijk laatste deel verschenen: ‘Wilts erfenis’.  Tom Sharpe, geboren in 1928, is inmiddels op leeftijd maar schrijft nog steeds met een uiterst humoristische pen.

Als hoofd van de afdeling Culturele Vorming en privé heeft Wilt het zwaar te verduren. Zijn baan staat op de tocht, het schoolgeld van zijn vier dochters is idioot hoog, hij haalt dan ook opgelucht adem als de zomervakantie aanbreekt. Maar hij heeft buiten de waard gerekend, zijn snobistische vrouw Eva heeft een zomerbaan voor hem geregeld zodat ze voldoende geld zullen hebben om de vier heftig puberende dochters nog een jaar op de dure kostschool te houden. Wilt gaat de suffe zoon van een omhooggevallen wellustige aristocratische dame bijspijkeren. Samen met vrouw en dochters trekt Wilt in het tuinhuisje op het landgoed van de adellijke familie. Na wat  aanvankelijk een hoofdpijnzomer lijkt te worden, al dan niet door Wilts overmatig drankgebruik, keert het tij en weet Wilt de gebeurtenissen toch weer naar zijn hand te zetten.

Dit hilarische boek leest als een trein en past met zijn luchtige karakter prima bij de prachtige nazomerdagen waar we nu middenin zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten