14 oktober 2011

Drie kookboeken : Overijsselse pot, De heimweekeuken en Geurige stoofpotjes

Het weer begint herfstig te worden, de tijd van barbecueën ligt al weer achter ons.  Maar er zijn nog zoveel andere heerlijkheden om te eten. Daarom deze week drie kookboeken met elk een wat nostalgische inslag.

Overijsselse pot
Allereerst ‘Overijsselse pot’ waarin Overijsselse streekrecepten opgenomen zijn en  bovendien allerlei wetenswaardigheden rond streekgewoonten worden genoemd. Voor deze tijd van het jaar staan er recepten in van balkenbrij, bloedworst en hachee. Het boek wordt afgesloten met een aantal lekkere likeurtjes en het Overijssels volkslied fungeert als uitsmijter. Het boek is een herdruk van de uitgave uit 1987 en is wat vormgeving betreft helemaal aangepast aan onze tijd.

De heimweekeuken
In ‘De heimweekeuken’ van Karin Luiten staan 99 recepten om nooit te vergeten. Karin Luiten schrijft een kookrubriek voor het dagblad Trouw. Twee jaar lang interviewde ze bekende en onbekende mensen over hun favoriete eten. Dat leverde naast de recepten ook prachtige verhalen op. De recepten variëren van karnemelkse gruttenpap  tot  tropische vis, van erwtensoep tot sushi. Een heerlijk boek om zo nu en dan eens ter hand te nemen.

Geurige stoofpotjes
Anna Decock is de Vlaamse schrijfster van  ‘Geurige stoofpotjes’.  Stoofpotjes uit alle mogelijke culturen onderverdeeld in vlees, kip, gehakt, vis en groenten.  Van de klassieke boeuf bourguignon  tot een hippe Spaanse estofado,  van een Indische curry tot een waterzooi, het staat er allemaal in.  Dit boek wordt afgesloten met algemene bereidingstips . Het uitgebreide register op de voornaamste ingrediënten maakt  het  heel gemakkelijk een stoofpotje uit te zoeken dat aan de eigen smaak beantwoordt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten