18 december 2012

‘Het meisje dat uit de lucht kwam vallen’ van Simon Mawer



Tussen mei 1941 en september 1944 stuurde de Franse afdeling van Special Operations Executive, één van de zeven geheime organisaties van de Britse regering, negenendertig vrouwen het veld in.  De vrouwen verrichtten spionagewerk, twaalf van hen moesten het met de dood bekopen.  Marian Sutro wordt ook voor deze speciale operatie gerekruteerd.  Als dochter van een diplomaat is ze opgegroeid in Geneve en in Engeland, half Frans en half Brits.  Lichtelijk naïef, maar aan de andere kant bijzonder slim.

Sabotage
Nadat ze opgeleid is om te saboteren is haar missie Zuid – West Frankrijk.  Hier wordt ze gedropt om op weg te gaan naar Parijs, op zoek naar Clément Pelletier, een chemicus die onderzoek doet naar een nieuw en zeer dodelijk wapen en die ze al sinds haar tienertijd kent en bewondert.  Er volgt een barre en gevaarlijke tocht door bezet Frankrijk.  Een tocht die haar duidelijk maakt dat door de oorlog alles in een ander daglicht komt te staan, niemand is te vertrouwen en vaderlandsliefde blijkt soms ver te zoeken.

Simon  Mawer
Dit spannende en goed gedocumenteerde boek is de derde roman van Simon Mawer die in het Nederlands vertaald is. Eerder verschenen van zijn hand ‘De glazen kamer’, genomineerd voor de prestigieuze Britse Booker Prize, en  ‘De val’. Mawer studeerde aan de Universiteit van Oxford en woont al dertig jaar in Italië. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten