27 december 2012

‘Kinderen van het ruige land’ van Auke Hulst


Vier kinderen groeien op in een niet alledaagse omgeving. Hun vader is kort na de geboorte van het jongste kind overleden, moeder doet haar best maar  bakt er weinig van.  Ze wonen achteraf in een oud huis in een nogal verwilderde  omgeving op het platteland van Groningen, het Ruige Land. Kurt, de oudste van 16,  is een jongen die het allemaal wel goed vindt en zich troost met eten. Kai, twee jaar jonger is feller, eigenwijzer maar ook een dromer. Shirley Jane is de verstandigste en de meest verantwoordelijke van allemaal, Deedee het nakomertje die goed kan leren maar geen kans krijgt.

Lager wal
Het gezin vervreemdt steeds meer van familie en het verderop gelegen dorp. Moeder legt het aan met Jan en alleman, maakt schulden en  raakt uiteindelijk helemaal aan lager wal. De kinderen redden zich op hun manier  prima maar ondervinden in hun latere leven allemaal de gevolgen van deze onstuimige jonge jaren.

Autobiografisch
Het geestige, soms verbijsterende  maar vooral meeslepend geschreven ‘Kinderen van het ruige land’ is een autobiografische roman van de in 1975 in Groningen geboren journalist en reisschrijver Auke Hulst. Hij schrijft onder andere voor Vrij Nederland en NRC en is daarnaast muzikant. Zo is hij voorman van de band ‘De meisjes’.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten