11 januari 2013

‘SEALs – tot het uiterste’ van Don Mann en Ralph Pezzullo


Wie bij het woord ‘seals’ meteen aan zeehonden denkt heeft het in dit geval bij het verkeerde eind, de SEALs in dit boek zijn de stoere soldaten, de allerbeste van het Amerikaanse leger die het tot het SEAL Team Six geschopt hebben.  Het team dat Osama Bin Laden aanviel en doodde, met deze daad was hun reputatie voorgoed gevestigd.

Missies
Don Mann hoort zestien jaar lang  bij het SEAL Team, waarvan zeven jaar bij het Team Six. Om bij het team te komen ondergaat hij een gruwelijk zware training die het uiterste vergt van zijn lichamelijke en geestelijke conditie, weinigen doorstaan deze legendarische opleiding.  Het brengt hem over de hele wereld, hij neemt deel aan geheime militaire missies in Somalië, Panama, Irak, El Salvador, Colombia en Afghanistan.  Hij eindigt zijn carrière als trainer en instructeur van het team en is nog steeds als adviseur betrokken, vooral bij geheime missies in het Midden Oosten.

Censuur
Samen met Ralph Pelluzzo heeft Don Mann zijn leven als SEAL te boek gesteld. In een bondige, zakelijke  stijl  beschrijft hij de opleiding, de missies en zijn latere werk. Omdat veel van zijn werk als geheim geclassificeerd is, heeft de Amerikaanse regering de tekst eerst beoordeeld voordat het gepubliceerd mocht worden, de gecensureerde gedeeltes zijn niet weggelaten maar zijn van zwarte balken voorzien. Hele bladzijden zijn zo onleesbaar geworden, een bijzondere manier om de belangrijkheid van het SEAL team aan te geven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten