20 augustus 2019

‘Een wreed sprookje’ van Willemien Ebels en Francesca Vereijken


‘Hoe Ebel ons leerde leven met zijn beperkingen’ is de ondertitel van dit aangrijpende boek. Zijn moeder en zijn oudere zus vertellen het levensverhaal van Ebel. Als Ebel een peuter is komt er een knik in zijn ontwikkeling. Die is tot dan toe normaal,  eigenlijk is hij overal heel snel mee.  Maar van de één op de andere dag raakt hij in zichzelf gekeerd.  Reageert niet meer op prikkels, het lijkt alsof hij een muur om zich heen bouwt. Of in een compartiment gevangen zit, zoals zijn moeder het later zal noemen. 

Specialist
Ook fysiek is hij niet in orde, almaar oorontstekingen en vreselijke obstipatie. Zijn moeder Willemien loopt stad en land af bij artsen, ziekenhuizen, gedragsdeskundigen, niets brengt hen op het spoor van een goede behandeling. Zelf heeft ze wel een idee wat er aan de hand is maar als ze dat bij al die deskundigen oppert wordt ze meestal wazig aangekeken, wat weet zij er als leek nou vanaf.  Maar juist Willemien is degene die hem het meeste ziet en het beste kent. Die door zijn fascinatie voor Disney (sprookjes-)films met hem kan communiceren. Pas als Ebel een tiener is gloort er  hoop, dankzij een tv programma komt hij in de VS bij een echte specialist terecht.  

Sprookje
De gevoelens van Willemien en haar kinderen worden in een sprookje weergegeven. Een wreed sprookje waarin Lot, Onvermogen, Angst, Verdriet en Verlies aanvankelijk de dienst uitmaken. Het duurt jaren voordat  Hoop, Joy, Vertrouwen en Liefde hun intrede doen.  Zij bepalen de levensloop van de koningin ( Willemien), de ridder (Ebel), de prins en de prinses.  Het sprookje is als hun leven, een rollercoaster die jaar in  jaar uit door dendert  en uit eindelijk, als Ebel de volwassen leeftijd bereikt, in rustiger vaarwater komt.

Lotgevallen
‘Een wreed sprookje’ is het relaas van een moeder die vecht voor het geluk van haar kinderen,  drie slimme en leuke kinderen waarvan er één ‘anders’ is.  Het sprookje verdiept dit relaas op een prachtige manier. Iedereen die zelf met ziekte, problemen of uitzichtloze situaties te maken heeft, zal zich in de lotgevallen van de Angst, Verdriet, Hoop, Joy en al die anderen kunnen herkennen.  Ze strijden om voorrang, ze laten je ( jammer genoeg) nooit in de steek, je moet het er maar mee doen.  Een krachtige boodschap van een sterke moeder en moedig mens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten