27 augustus 2019

‘Lieve John’ van Nicholas Sparks


Soms duurt het erg lang voor een boek in de Nederlandse vertaling verschijnt.  Wat de reden daarvoor is, geen idee.  Nicholas Sparks is een heel bekende en aansprekende auteur,  ‘The notebook’ is ook van hem,  verbazingwekkend dat Dear John dat in 2006 al uitkwam en een paar jaar later verfilmd werd, nu pas in vertaling verschijnt.  Was het de moeite van het wachten waard? Jazeker, een mooi romantisch boek over een losgeslagen jongen, dat lees je niet zo vaak.

Wilde haren
John Tyree woont in het  kuststadje Wilmington. Opgevoed door zijn wat merkwaardige vader, zijn moeder is toen hij nog heel klein was vertrokken, gaat hij na de middelbare school niet naar een vervolgopleiding.  Hij heeft hier en daar wat suffe baantjes, drinkt heel veel, surft heel veel, en leidt een zeer ongeregeld leven. Toch bevalt hem dat uiteindelijk niet en kiest hij voor het leger.  Zijn vader is misschien wat verrast door deze keuze, veel zegt hij er niet van.  Hij is meer bezig met zijn muntenverzameling, daar kan hij uren over praten, andere dingen interesseren hem niet zo. Na zijn opleiding bij de infanterie wordt John in Duitsland gestationeerd. Na een jaar komt hij voor zijn eerste verlof terug naar Wilmington.

Savannah
Daar ontmoet John Savannah, hij verricht een kleine heldendaad voor haar door haar tas uit zee te vissen. Onmiddellijk is er aantrekkingskracht tussen de twee, zijn hele verlof brengt hij met Savannah door en de tijd dat ze niet bij elkaar zijn denkt hij voortdurend aan haar. Savannah heeft een oprechte belangstelling voor hem maar ook voor zijn vader. Ze geniet van hun uitstapjes en aan het eind van Johns verlof spreken ze af dat ze elkaar gaan schrijven en elke volle  maan zullen ze naar buiten gaan en aan elkaar denken.  Meer dan twee jaar schrijven ze elkaar, elk verlof zijn ze bij elkaar en de belofte om definitief samen te zijn lonkt naar hen. Maar dan wordt het september 2001, de aanval op de Twin Towers en alles verandert.  John verlengt zijn diensttijd en Savannah weigert langer te wachten.  Het lot drijft hen uit elkaar, zal John zijn geliefde nog ooit terugzien? Of pakt zijn beslissing desastreus uit en verliest hij haar voorgoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten