11 juli 2023

‘Een date met de dood’ van Julia Chapman

Delilah Metcalfe woont in Bruncliffe in de Engelse Dales. Haar huwelijk is op de klippen gelopen, het IT-bedrijf dat ze samen met haar ex had heeft ze gehouden net als hun huis. Hij was maar import, Delilah is een echte Dalesvrouw. Wel is ze nu naast haar IT-bedrijf een datingbureau begonnen, DDB. Ze organiseert speed date avonden die goed bezocht worden. De schrik slaat haar echter om het hart als twee mannen die daar aanwezig waren onder verdachte omstandigheden om het leven komen. 

Undercover

Samson O’Brien is ook opgegroeid in Bruncliffe maar niet een echte Dalesman. Zijn ouders kwamen van elders, Samson hoorde er nooit helemaal bij. Bovendien was zijn vader een drinkebroer die alle inkomsten van hun boerderij er in de kroeg doorjoeg. Doodarm waren ze en als zijn moeder al jong overlijdt zit het gezin echt in de vernieling. Samson groeit op voor galg en rad totdat een dorpsgenoot hem wijst op een vacature bij de politie. Hij laat de Dales achter zich, doet de politieopleiding, werkt als undercover en is na een misgelopen deal op zoek naar een veilige plek: Bruncliffe. 

Zwart zaad

Om toch wat inkomsten te hebben begint hij een detectivebureautje op de benedenverdieping van een kantoorpand. DDB is de naam. In hetzelfde pand zit ook Delilah en het is dat O’Brien zes maand huur vooruit wil betalen (zij zit op zwart zaad), anders had zij hem er linea recta uitgekickt. Samson was de beste vriend van haar in Afghanistan omgekomen broer. Nooit heeft Samson iets van zich laten horen toen dat gebeurde. Heel Bruncliffe kent dat verhaal en kijkt hem daarom met de nek aan.  Kunnen de tegenpolen Samson en Delilah samenwerken als het op moordzaken aankomt? Of zit de haat te diep en trekt elk zijn eigen plan. 

Humor

Julia Chapman is met ‘Een date met de dood’ een nieuwe detectiveserie begonnen. Dit eerste deel smaakt zeker naar meer. Je proeft de sfeer van een plattelandsdorp in de Dales. Er is veel Engelse humor, er is romantiek en de karakters worden liefdevol beschreven. Een heerlijk boek voor in de vakantie. Chapman heeft al drie vervolgdelen geschreven maar die zijn helaas nog niet in het Nederlands vertaald.

'Een date met de dood' is als luisterboek verkrijgbaar bij de Bibliotheek Online

Geen opmerkingen:

Een reactie posten