18 juli 2023

‘Het jaar dat ik mijn haar verloor’ van Barbara van Beukering

Barbara van Beukering is februari 2020 te gast bij een aflevering van DWDD om haar net verschenen boek ‘Je kunt het maar één keer doen, een persoonlijke zoektocht naar sterven’ te promoten. Als ze vooraf bij de kapper is maakt die een opmerking over een kaal plekje in haar dikke haarbos. Nog niet echt kaal, het plekje is wat minder dicht begroeid, maar misschien toch goed om het bij een arts te laten zien. Barbara neemt het advies ter harte en komt bij een dermatoloog terecht. 

Biopt

Daar krijgt ze de geijkte vragen, heeft u stress, is er iets bijzonders gebeurd in uw leven? Er wordt een biopt gedaan en de uitslag is negatief op alopecia areata (een auto-immuunziekte met ontstekingsreacties rond de haarwortels en kaalheid als gevolg). Wat een opluchting. Toch zet het kaal worden door. Er volgen meer plekken. Ze kan wel janken bij de gedachte dat ze haar haar zal verliezen. 

Friesland

Het is 2020, kort na de eerste ‘foute’ diagnose breekt corona uit en volgt de lockdown. Barbara en haar twintig jaar oudere echtgenoot verhuizen naar hun huis in Friesland. Amsterdam, waar ze een appartement huren in de binnenstad, wordt hun te spooky. En of de toestand van haar haar en de toestand van het land nog niet erg genoeg is krijgen ook haar (schoon-)kinderen te maken met ellende en narigheid. 

Zorgenkinderen

Haar zoon die in de filmproductie werkt raakt werkloos, zijn vrouw heeft een depressie en hun driejarige zoon komt (ondanks de lockdown) geregeld bij opa en oma. Een dochter heeft een restaurant dat moet sluiten en een relatie die niet botert. En al zijn ze volwassen, het blijven haar kinderen waar ze zich zorgen om maakt. 

Geheim

Een goede vriendin en haar schoonzus overlijden kort na elkaar aan kanker, Twee doden in eigen kring terwijl corona om zich heen grijpt. Ondertussen beseft Barbara dat ze toch alopecia heeft. Haar haar valt steeds meer uit, ze wil het niet weten. Verstopt haar overgebleven haar onder een bandana, neemt een haarstuk en vertelt niemand over haar ziekte. Een geheim dat groter en groter wordt. 

In korte hoofdstukken neemt Van Beukering ons mee door haar rampjaar. Met een grote dosis humor maar ook eerlijk en open over haar ontreddering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten