6 januari 2012

'Het spoor van de liefde' van Irma Joubert

Zuid Afrika, jaren dertig. Het land zucht onder de crisis veroorzaakt door de grote Krach van 1929  en is nog steeds verscheurd door de oorlog tussen de van oorsprong Engelse bevolking en de Afrikaanders.  Woedende arbeiders strijden voor betere omstandigheden, grote delen van de bevolking leven in diepe armoede.  Kate Woofroffe is de dochter van een eigenaar van een goudmijn. Zij groeit op in weelde en heeft de kans gehad te studeren.  Haar  toekomst lijkt verzekerd, ze zal trouwen met Duncan, één van de directeuren die onder haar vader werkt, haar leven lijkt uitgestippeld. Toch wil ze haar studie vervolmaken met een afstudeerproject, ze gaat veldonderzoek doen naar armblankers in de sloppenwijken van Johannesburg,  mensen van Nederlandse afkomst die door omstandigheden verarmd en verloederd zijn.

Haar ambitie wekt veel wrevel  bij haar verloofde Duncan, helemaal als blijkt dat haar vader  haar  één van zijn arbeiders meestuurt om haar te beschermen. Ongewild ontstaat er een sterke band tussen Kate en deze Bernard, een liefde die niet kan bestaan in de strenge rangen en standen maatschappij van Zuid Afrika in die tijd.

De Zuid-Afrikaanse Irma Joubert , jarenlang docent geschiedenis, schrijft historische romans en doet dat met veel verve. Ze geeft een levendig beeld van de verschillende bevolkingsgroepen die in deze roman voorbij komen.  Het boek is met veel humor, romantiek en liefde voor haar land geschreven. Eerder verscheen van haar hand ‘Het meisje uit de trein’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten