13 juni 2023

‘Diepe gronden’ van Nicolet Steemers

Het is zeer tegen haar zin dat Laura de nieuwe relatie van goede vriend Joris meeneemt op een vierdaagse trip naar Roemenië. Vooral haar partner Wessel dringt erop aan dat ze Martine meevraagt. Hij hoopt dat Laura en Martine net zo bevriend zullen raken als hij en Joris al vanaf hun middelbareschooltijd zijn. Laura weet zeker dat dat er niet in zit. Ze mag Martine, die koel en afstandelijk is, niet. 

Karpaten

In Roemenië worden ze onthaald door Gabi die jarenlang in de schoolvakanties bij Laura en haar ouders logeerde. Gabi is haar Nederlands nog niet verleerd en is dolblij Laura weer te zien. Ook met Martine lijkt ze goed op te kunnen schieten. Met zijn drieën vertrekken ze naar een uitloper van de Karpaten. Vier dagen zullen ze door de wildernis trekken, daarna reist Martine door naar Hongarije en brengt Laura nog wat tijd met Gabi door. 

Schrik

Het valt Laura erg tegen de eerste dag. Het klimmen, de vele kilometers naar hun eerste stop, Gabi en Martine die gezellig kletsen en zij hobbelt erachteraan. Maar ’s avonds wordt het al een stuk beter, met wat drank en een joint is het makkelijk in slaap vallen. Groot is dan ook de schrik als Laura bij het wakker worden ontdekt dat Gabi is verdwenen. En dat niet alleen, ze heeft ook hun telefoons en geld meegenomen. Niets is er meer om zich te oriënteren. 

Strijd

Gelukkig is Martine een ervaren militair die zich op missies in Afghanistan ook altijd wist te redden. Met haar kennis moet het een makkie zijn terug te komen in de bewoonde wereld. Maar na een dag lopen zijn ze weer bij hun slaapplaats, hoezo ervaren militair? Laura wordt steeds achterdochtiger, houdt Martine haar voor de gek? Moet ze haar volgen? Of gaat ze de strijd met haar aan. Wie is de sterkste van hun twee? Martine, gehard als militair of Laura de psycholoog met 0,0 ervaring in het hiken maar des te meer in het lezen van iemands karakter. 

Steemers weet door kleine brokjes informatie rond te strooien de lezer tot aan de verrassende ontknoping van deze spannende Nederlandse thriller op het verkeerde been te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten