23 oktober 2018

‘Het zwembad’ van Libby Page


In de Zuid-Londense wijk Brixton dreigt het openluchtzwembad gesloten te worden. De deelgemeente zit op zwart zaad en er is een projectontwikkelaar die op de plek van het zwembad een luxe appartementen- en sportcomplex neer wil zetten. De jonge verslaggeefster Kate wordt door haar krant op pad gestuurd om er een artikel over te schrijven. Zo ontmoet ze Rosemary. Rosemary is zesentachtig en zwemt dagelijks in het zwembad. Daar is ze mee begonnen toen ze nog een jong meisje was. Samen met vriendinnen en later ook met haar vriendje was ze er altijd te vinden. Sinds ze haar baan in de door geldgebrek gesloten plaatselijke bibliotheek kwijt is, betekent het zwembad alles voor haar.

Paniek
Voor Kate is het artikel een kans om haar kwaliteiten als journalist te bewijzen. Tot voor kort was ze het manusje van alles op de redactie en vooral bezig met het schrijven van suffe berichten. Zenuwachtig gaat ze op pad om Rosemary te interviewen. Die stelt gelijk een voorwaarde, ze wil alleen meewerken als Kate zelf in het zwembad gezwommen heeft.  Nu is Kate, sinds ze in Londen woont, nogal een angsthaas. Het vooruitzicht zwemkleding te moeten kopen en alleen naar het zwembad te gaan brengt haar op de rand van een paniekaanval. Maar de gedachte aan een mooi artikel en meer interessant werk  geeft haar toch moed, Kate trekt de stoute schoenen aan en gaat op pad.  De twee vrouwen krijgen langzaamaan een klik. Kate biedt, tot haar eigen schrik en verbazing, zelfs spontaan aan om te helpen actievoeren om het zwembad open te houden.  

Saamhorig
Als je dit boek leest wordt je vanzelf warm vanbinnen. De saamhorigheid in de wijk, de vriendschap van de twee zo verschillende vrouwen, alle karakters eromheen,  ze zijn zo levensecht, je zou willen dat je zelf in zo’n buurt woont. Libby Page levert met ‘Het zwembad’ een prachtige debuutroman. Een boek dat naar veel meer smaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten