2 oktober 2018

‘Mijn zomers aan zee’ van Tracy Rees


De herfst is weliswaar in aantocht, dit boek brengt je echter weer helemaal terug in de zomerstemming. De jonge Chloe groeit begin jaren vijftig op in Wales, thuis hebben ze het niet erg breed, gelukkig mag ze elke zomer bij haar oom en tante aan de kust logeren. Drie weken vol zon en zee, heerlijk voedsel en warme aandacht van haar tante, de zus van haar moeder.  Op het strand ontmoet ze de tienjarige Llew, twee jaar jonger dan ze zelf is. Llew is een wijsneus, hij leest veel, houdt van poëzie,  maar het meest houdt hij van fotograferen. Elke zomer maakt hij foto’s van Chloe, elke zomer krijgt ze een set mee naar huis, om thuis te laten zien hoe heerlijk de zomer was.  Chloe en Llew stellen zich voor dat ze altijd bij elkaar zullen blijven, dat niemand tussen hen kan komen en dat hun vriendschap eeuwig zal duren.

Nora
Vijftig jaar later overweegt  Chloe’s dochter Nora haar baan bij een Londense universiteit op te zeggen. Haar relatie is over, de baan betaalt goed maar plezier heeft ze er niet meer aan. Twijfels alom. Als ze op een nacht droomt van het strand van Tenby, het strand waar haar moeder haar zomers doorbracht maar waarover ze niet meer wil praten, besluit Nora het roer om te gooien.  Ze zegt inderdaad haar baan op, verhuurt haar appartement en met genoeg geld om het een half jaar uit te zingen vertrekt ze naar Tenby.  Daar ontmoet ze Kaitlin, samen huren ze een huis van de plaatselijke kunstenaar.  Langzaam maar zeker komt Nora tot rust en weet zich een plek te veroveren in het kustplaatsje waar het verleden van haar moeder echter nooit weg te denken is.

Verbindende factor
Tracy Rees is zelf afkomstig uit Wales. Na een studie aan de universiteit van Cambridge werkte ze een aantal jaren in een uitgeverij, gaf les en begon daarna te schrijven. ‘Mijn zomers aan zee’ is haar derde roman.  In een kalme en aangename stijl laat Rees de jaren vijftig herleven en volgen we Chloe’s verdere levenspad.  Nora’s belevenissen zijn helemaal van deze tijd, de oude (groot-)moeder is de verbindende factor tussen de twee jongere generaties.  Haar kennis geeft voeding aan de kijk die Nora op haar moeder Chloe heeft en geeft inzicht in de issues die tussen moeder en dochter spelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten